PODPROGRAM 2020 – efekty
- 1. Stowarzyszenie Społeczno – Oświatowe na Rzecz Rozwoju Gminy Wąpielsk w Wąpielsku z terenu województwa kujawsko – pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Toruniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
- 2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna ),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 638 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko - pomorskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
37,47639 ton żywności;
3517 paczek żywnościowych;
0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2020 dla 24 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
2.1.a.1.a. edukacji ekonomicznej - 0 spotkań dla 0 uczestników
2.1.a.1.b. żywieniowo dietetycznych – 4 spotkanie dla 12 uczestników
2.1.a.1.c. Kulinarnych - 0 spotkanie dla 0 uczestników
2.1.a.1.d. Niemarnowania żywności – 4 spotkanie dla 12 uczestników
2.1.a.1.e. Innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 uczestników